BANGKOK GEZİ REHBERİ VE AYUTTHAYA ANTİK ŞEHRİ



C
addelerinde akşam yemeği niyetine  satılan akrepler, hamam böcekleri , dünyanın en büyük buddhası , fil üzerinde safari , antik şehirler , yüzen market ve daha fazlasıyla Bangkok şehrinin size eşsiz deneyimler yaşatacağı kesin. Hangi tarz tatil yapmak isterseniz yapın hepsine uyan bir yanı var.


Şehir merkezine giden otobüs.

8-9  saatlik bir uçuşun ardından havalimanına vardığınızda şehir merkezine gitmek içim 60 baht ödeyerek minibüse binebilirsiniz. Havaalanı şehir merkezi arası yaklaşık 1 saat.  Şehri gezmeye Khason Road üzerinden başlamanızı tavsiye ederim .Aynı zamanda şehrin merkezinde bulunan bu yer  konaklamak için de ideal. Sırt çantalı turistlerin de uğrak noktası ve hayatımda gördüğüm en çılgın cadde. Bu caddede  alışveriş yapabilir , pad thai denilen yerel yemeklerin tadına bakabilir, bir iki akrep yiyebilir , gece eğlence mekanlarında çılgınca dans edebilir, thai masajı yaptırabilir ve  sokakta pikachu kostümü giymiş koşturan değişik insanlar görebilirsiniz. Eğlencenin ve Tayland kültürünün kalbinin attığı nokta diyebilirim. Kaosu , değişikliği ve daha yerel şeyleri seviyorsanız bu yer tam size göre.

                                                                    1) KHASON ROAD


iki hamam böceği bir akrep bize  kaça olur sen onu söyle ?😏

Khason Road Bangkok şehrinin en  turistik noktalarından biri.  Çok çılgın ve hareketli bir nokta olmasına rağmen güvenli bir yer. Aynı zamanda bu noktadan dilediğiniz yere kolaylıkla gidebilirsiniz. Grand Palace , Wat Arun gibi yerler bu caddeye yakın sayılır. Cadde üzerinde ilkleri yaşayabilirsiniz çünkü dediğim gibi yapılacak şeyler çok çeşitli.  Ben ilk defa hayatımda envai çeşit böceğin satıldığı ve yenildiği cadde gördüm bir kere. Dilerseniz 10 baht ödeyerek böceklerle fotoğraf çektirebilir ya da 20 baht vererek böcekleri satın alabilirsiniz yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi dev örümceklerden tutun da kırkayak ve çekirgeye kadar her türlü böcek var. Khason Road dışında, Bangkok da  bu böceklerin satıldığı başka bir yer görmedim. İlla bu tezgahı görmek istiyorum derseniz buraya gelmeniz şart :)





K
hason Road da günlüğü 10 dolardan başlayan hostellerden tutun da 4-5 yıldızlı otellere kadar her bütçeye uygun  otel mevcut. Önceden rezervasyon yapmadığım halde  gezerek ve sorarak kendime bir oda bulmuştum. Burada kalacaklara önerim ise şu ; eğer gürültüden ve müzik sesinden hoşlanmıyorsanız kesinlikle bu caddedeki otellere  bakmamanız çünkü dediğim gibi cadde eğlencenin merkezi bu sebepten dolayı gece geç vakitlere kadar müzik sesi oluyor . Dibimde davul çalsalar duymam diyorsanız evet , sizin için ideal yer ama durum tam tersiyse aman aman diyeyim . Benim kaldığım otelin hemen yanında gece klübü olmasına ve gece 2'ye kadar dıımtıs dımtıs müzik çalmalarına rağmen pek etkilenmedim bu yüzden konaklamam konforluydu diyebilirim. Günlük 200 baht vererek ortalama bir otelde kalabilirsiniz. Ben uyumadan uyumaya  odaya gireceğim için öyle yaptım. 


                                                   2) GRAND PALACE 



Grand Palace , Khason Road gibi Bangkok'un kalbinde yer alan kraliyet sarayı kompleksidir.
Saray resmi olarak 1782' den beri Siam Krallığı'na ev sahipliği yapmaktadır. Ünlü Wat Phra Kaew tapınağı da burada yer alır.

Bangkok'un simgesi olan bu yapıyı ziyaret etmek isterseniz giriş ücreti olarak 500 baht ödemelisiniz.  Bangkok da bu ve benzeri yapılara girmeden önce kıyafetinizin uygun olduğuna dikkat etmelisiniz. Kolları açıkta bırakan ya da diz üstü olan giysilere girişte izin verilmiyor fakat tapınağın ya da diğer yerlerin girişinde dilerseniz 100 baht vererek kiralayabilirsiniz



Gr
and Palace girişinde pasaportlarınızı yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Khason Road Caddesi'ne yürüme mesafesinde olan bu yere giderken adres sorduğunuz kişiler konusunda dikkatli olmalısınız çünkü bu kişiler  sarayın  kapalı olduğunu söyleyip sizi farklı bir yere götürmeye çalışıyor. Bu muhteşem kompleksi saat 08.30- 16.30 arası ziyaret edebilirsiniz.


                                                              3)WAT ARUN



Tay dilinde şafak tapınağı anlamına gelen bu yer Bangkok da en çok ziyaret edilen yerlerden biridir.  Buraya ulaşması grand palace a göre biraz daha karmaşık. Grand Palace ın etrafından dolaşarak bir süre yürüdükten sonra iskeleye varıyorsunuz. İskeleden 2 baht ödeyerek nehrin karşısına geçiyorsunuz veeee karşınızda tüm görkemiyle Wat Arun :)




         Grand Palace da olduğu gibi burada da bu heykellerden çokça göreceksiniz.


öncesi

Tapınakların etrafında çokça keşiş görebilirsiniz. Kendileriyle fotoğraf çektirme isteğinizi bazıları kabul ederken bazıları reddedebiliyor. Çekim esnasında ya da konuşurken kendilerine sakın dokunmayın. Bayanlarla ne tokalaşıyorlar ne de kendilerine dokunmalarına izin veriyorlar. Arkadaşım fotoğraf çektirirken keşişin yanına yaklaştıkça adam adım adım uzaklaştı. Ayrıca fotoğraf çektirirken elinizi belinize koymayın ve ya değişik şekillerde poz vermeye çalışmayın , özetle düzgün durun çünkü ben keşiş tarafından konuyla ilgili çok kibar bir dille uyarıldım. Ardından düzgün poz verdim meğer onların kültüründe saygısızlık olarak görülüyormuş.



sonrası

                                       4- AYUTTHAYA ANTİK ŞEHRİ





Daha önce gittiğim hiçbir yere benzemeyen , abartısız insanı kendisine aşık eden , kendinizi film setinde hissettiren yer Ayuttaha Antik Şehri.  Bangkok un 85 metre kuzeyinde bulunan bu şehir antik Ayuttha Krallığı'nın başkentliğini yapmıştır ve günümüzde Unesco Dünya Mirası listesindedir.  




 Bu antik şehre 1 tam gününüzü ayırabilirsiniz hatta Bangkok da her şey bir tarafa burası bir tarafa diyebilirim. Şehir merkezine 1,5 saat uzaklıkta yer alan bu görkemli yere taksi kiralayarak gelebilirsiniz fakat bu size pahalıya mal olur bu yüzden ilk olarak Khason Road dan tuktuk sürücülerine 200 baht vererek  otobüs garına gidip oradan 65 baht ödeyerek minivan ile Ayuttaha'ya varabilirsiniz. Ayuttha dediğim antik şehir oldukça geniş bir alana yayılmış bir yer. Görülecek birden çok tapınak ve görkemli yapı var.



Ayuttha!ya adımınızı ilk attığınızda yine sizi Tayland geziniz boyunca peşinizi bırakmayan tuktukçular karşılıyor. Ellerinde gezilecek yerlerin fotoğrafları ve bilgilendirmeleriyle birlikte size tur satmaya çalışıyorlar . Eğer vaktiniz kısıtlıysa turu almanızı öneririm. Ben 2 saatlik tur ve 6 yer için 500 baht ödedim tabi ziyaret edilen tapınak giriş ücretleri hariç . Tur için kapıyı 900 bahttan açıyorlar pazarlık yaparak bu fiyatı benim gibi daha da indirmeniz mümkün. 2 saat içinde orada meşhur olan pek çok yeri gördüm fakat tabi ki Ayuttha 2 saatlik bir yer kesinlikle ama kesinlikle değil. 

antik şehrin en ünlüsü: ağaç köklerindeki buddha kafası

Size tavsiyem eğer vakit probleminiz yoksa buraya sabah gelebileceğiniz en erken saatte gelip bisiklet kiralayarak şehri keşfe çıkmanız çünkü yol boyu karşınıza o kadar değişik ve ilginç şeyler çıkacak ki her gördüğünüz yerde durmak, bakmak ve fotoğraf çektirmek isteyeceksiniz.  Bu antik şehri sabah 08.00 - 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Genel bir giriş ücretinden bahsedemesem de giriş ücretleri çok uçuk değil. Ziyaret edeceğiniz tapınağa göre değişiyor , kimi yerler 5 baht isterken kimileri 35 isteyebiliyor. 




Ayuttha da gezeceksiniz tozacaksınız ve belki de yine hayatınızda bir ilki deneyimleyeceksiniz. Dedim ya burası ilklerin ülkesi diye gerçi demiş miydim pek hatırlamıyorum ama neyse demediysem de şimdi demiş olayım. 😀 Burada farklı olarak fillerle kısa bir tur yapabilir , onlara dokunabilir , hortumlarına sarılıp üstünde bile oturabilirsiniz. Çok sıcakkanlı şeker ve  hayvanlar 


aşırı insan canlısılar :)

Fillerle bir tur atmak isterseniz bunun için de bilet almanız gerekiyor . 15 ya da 45 dakikalık turlar oluyor . Bana sorarsanız 15 dakika yeterli olur derim . 15 dakikalık tur için 70 baht ödemiştik. Fillerle fotoğraf çektirmek isterseniz onun için de 30 baht ödemeniz gerekiyor.


filin tepesinden bir kare :)

                    5- WAT PHO (YATAN BUDDHA TAPINAĞI)



Bangkok da neredeyse her saniye,  başınızı çevirdiğiniz her noktada bir Buddha heykeli görmek mümkün. Buddha'nın yatanı , takla atanı ,oturanı, amuda kalkanı her türlüsünü hayal edebilirsiniz fakat bu yatanı içlerinde en meşhur olanı. Birbirlerine olan yakın mesafeden dolayı burayı Grand Palace ziyaretinizden  sonra gezebilirsiniz. 43 metre uzunluğunda olan bu devasa Buddha heykelini görmek için giriş ücreti olarak 100 baht ödemeniz gerekir. 
Buddha 'nın tam önünde fotoğraf çektirmek için ise uzunca bir kuyruğu göze almalısınız.  Bangkok'da en çok turist çeken yerlerden biri olduğu için oldukça kalabalık. 















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MARAKEŞ GEZİLECEK YERLER

UZAKDOĞUDA İLGİNÇ BİR RESTORAN💩