MARAKEŞ GEZİLECEK YERLER






Kuzey Afrika da yer alan Fas'ın incisi Marakeş ( Bana göre Fas'ın incisi Marakeş  varsın Rabat daha çok turist çeksin ) hayal destinasyonlarımdan biriydi.  Son bir yılda ağzımdan Fas'tan başka bir ülke çıkmıyordu , alternatif bir yer bile düşünemiyordum . Ya Fas olacaktı ya da Fas anlayacağınız .  Arkadaşlarımın ''ne yapacaksın orada  , oraya gidilir mi, başka bir yer bulamadın mı ''gibi  Onca lafına rağmen yine kendi bildiğimi okudum ve düştüm yollara . Zaman zaman düşmez olaydım dediğim anlarda oldu tabi ama yine de güzeldi

Birazcık genel bilgiler vererek başlayayım

  • Gidilecek yer olarak seçmemin nedenlerinden birisi mistik ve farklı bir ülke olmasının yanı sıra 90 güne kadar vizesiz giriş yapabileceğim bir ülke olmasıydı . 

  • Ayrıca para biriminin Euro ya da dolar olmaması da önemliydi.😁
        Ülkenin para birimi fas dirhemi  ve 1 Fas Dirhemi 0,447 TL  . Yani örnek verecek olursak  20 FAS DİRHEMİ 8,95 TL ye denk geliyor. 

  • Ülkede yerel saat Türkiye saatine göre iki saat geride.
  • Resmi dilleri Arapça olmasına rağmen hemen hemen her yerde Fransızcayı kullanıyorlar. Hatta bir ara kendimi bu yüzden Fransa da bile sandım .
  • Ülkenin başkenti ve aynı zamanda en çok turist çeken yeri Rabat.
  • Ülke nüfusunun büyük bir çoğunluğunu  araplar ve berberiler oluşturuyor..

Gezim için 4 gün ayırdım .  İlk etapta hedefim Marakeş'i gezmek  ardından mavi şehir olarak adlandırılan şavşavana (Chefchaouen) geçmekti fakat evdeki hesaplar yine çarşıya uymadı  ve tüm zamanımı  Marakeşte geçirdim.



Öncelikle şunu söylemeliyim Fas denilince akla ilk gelen soru  güvenli mi ki ? . Bu soruyu sormakta gayet haklılar  çünkü gitmeye karar verdiğimde benim de ilk araştırdığım şey oldu. Biz iki kız gittik. Öyle bariz büyük bir sorun yaşanmamasına rağmen  iki kızın gitmesi pek önerebileceğim bir şey değil çünkü erkekler gerçekten çok rahatsız edici.


Yolda giderken üstümüze maymun atıp  elimizi sıkanlardan tutun da  verdiğimiz parayı beğenmeyip  daha fazlasını isteyenlere kadar  her çeşit rahatsız edici insan tipi vardı . Bir ara tatile mi geldik yoksa survıvor mı çekiyoruz oturup onu bile düşünmeye başladık  ama kültürüne , etkileyici yapılarına laf yok . Tek ifadeyle büyüledi.



Marakeş'e gelebilmek için THY ile Kazablanka'ya uçtuk.  . Havalimanında ONCF isimli firmadan Marakeş için tren bileti aldık . Tren bileti business ve ekonomi seçenekli . Ben kompartımanlar arasında pek bir fark göremediğim için tercihimi ekonomiden yana kullandım  .   4 saatlik yolculuk sonrası Marakeşteydik.

 Marakeş geziniz için 3 tam gün ayırmanız yeterli olur. Haritada gezilecek yerleri işaretlediğinizde iki ayrı kısma ayrılıyor. Zaten çoğu yer birbirine yürüme mesafesinde hatta bazen bir yerden çıkıp 50 metre yürüyünce diğerine giriyorsunuz.

İlk olarak nereleri gezmeniz gerektiğinden bahsedeceğim:) Daha sonra ise nereleri gezmemeniz ve neler yapmamanız gerektiğinden .  e ne de olsa burası Afrika burada her şey gerçek .



Haritada gördüğünüz gibi gezeceğiniz yerler arasında daire dışında olan tek yer garden majorelle ama o da gözünüzü korkutmasın çünkü 25 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz kadar yakın aslında.


                 ❤ İLK VE EN ÇOK MERAK EDİLEN DURAK JARDİN MAJORELLE



Bahçe bahçe değil bir saray yavrusu adeta  . Yeşilin , Mavinin onlarca  tonunu barındıran  bu bahçeye adımınızı attığınız ilk anda büyüleniyorsunuz.Kaktüsleri ve beraberinde envai çeşit bitkiyi görünce de bir bayılma hissi geliyor mutluluktan  ama kendinizi hemen toparlıyorsunuz  ve tam gaz gezmeye devam ediyorsunuz.



Bahçe 1930 lu yıllarda Fransız Ressam JACQUES MAJORELLE tarafından oluşturulur. Fransız ressam bir süre sonra hastalanır ve maddi zorluklar yaşamaya başlar, bahçeyi satmaya karar verir. Daha sonra bahçeyi modacı PIERRE BERGE satın alır , içini yeniden düzenler ,halkın ziyaretine açar.



Bahçeyi ziyaret edenlerin uzunca bir kuyruğu göze alması gerekiyor.   Marakeş'in en çok ziyaret edilen noktası olduğu için en az 45 dakikalık bir bekleme süresinden bahsedilebilir.

      ✌ EN ÇILGIN VE HAREKETLİ MEYDAN JEMAA EL FNAA


Fas'ın en hareketli en değişik tabiri caiz ise en manyak meydanı . Sokaklarında yılan oynatan adamlardan tutun da maymun terbiyecisine kadar değişik olan ne varsa vardı . Her bütçeye uygun restoranlar , çantalar  , argan yağlarını bulabileceğiniz bir meydan . Konaklama için burayı tercih etmenizi öneririm turistik ve her yere yakın  .



Meydanda gezerken maymun ve yılan oynatıcılarına ekstra dikkat. Göz ucuyla burada neler oluyor diye baktığınızda bile gelip maymunu kucağınıza bırakıveriyorlar. Ardından para isteme  , verdiğiniz parayı beğenmeme, tartışma  , hır gür  . Maymuna okey dedik haydi neyse ama adam yılanla bize doğru gelince  noooooo diye çığlık atıp uzaklaştık. O yüzden göz teması bile kurmamakta fayda var .



Meydan akşam 5 e doğru hareketleniyor. Yılan oynatıcısı, maymunu,dansçısı,zıplayanı hoplayanı, almanı , fransızı , yerlisi . Kısaca herkes bu saatlerde burada .

                                                           ⧫ MARAKEŞ MÜZESİ



 Yerden duvarlara kadar her şeyin her yerin mozaik olduğu bir yer hayal edin .İşte o hayal ettiğiniz yer tam da burası .Bir ara hayranlığım o kadar arttı ki  müzedeki sütunu eve götürmek bile istedim. Çok büyük bir yer olmadığı için 15 dakikada gezip bitirebilirsiniz..

🙏 KOUTUBIA CAMİ


Fasta kaybolduğunuzda kendinize yer yön belirleyebileceğiniz tarihi yapılardan biri.  . Nereden bakarsanız bakın görülüyor.  Kaybolduğumda her seferinde bana yardımcı olmuştu. Size tavsiyem fotoğraflamak için çevresinde bir tur atmanız. 


   -SAUDIAN MEZARLARI



Çok etkileyiciydi  , mutlaka görülmesi gereken bir yer diyemeyeceğim fakat çevresinde görülecek başka yerler de olduğu için gidilebilir . İçerisinde bir iki mezar var , mezarlığın iç kısmını görebilmek için yine beklemeniz gereken uzunca bir  kuyruk var . İçeriye 3 - 5 saniyelik bir bakıştan sonra sırayı sizden sonraki kişiye devretmeniz gerek. Giriş ücreti 10 Fas Dirhemi.

- BOB AGNOU


Biraz komik ama bulmak için çevresinde 10 dakika dolandığımız ve daha sonrasında aslında dibinde olduğumuzu gördüğümüz yer 🙈  İki bölgeyi birbirinden ayıran işlemeli , eski bir kapı.  Saudıan Mezarları na çok yakın bir yerde , gitmişken görülebilir.

❤ VE SON OLARAK SİZE GERÇEKTEN FASTA OLDUĞUNUZU HİSSETTİRECEK RİAD.



Her bütçeye ,cebe uygun bir Riad bulmak mümkün. Fas'a geldiyseniz bir Riad da kalmadan asla ülkenize geri dönmeyin . Zaten adım başı bir Riad tabelası görebilirsiniz. Biz küçük avlusu olan bu Riad da kaldık . Tabi bunun daha havalıları içinde küçük havuz olanları bile var :)

GİDECEKLERE TAVSİYELER 

  • İlk olarak turistik yerlerde evet kameranızı elinizden düşürmeyin fakat yerel halkın ağırlıklı olarak yaşadığı yerlerde fotoğraf çektirmemeye özen gösterin. Bunu fark ettikleri anda üstünüze atlama derecesine kadar gelebiliyorlar. Özellikle bayanlar . Bu yüzden çekmeden önce izin isteyebilirsiniz. 
  • Ülkenin çoğunluğu müslüman olduğu  ve avrupai giyim tarzına pek alışkın olmadıkları için yanınıza götürdüğünüz kıyafetlere dikkat etmenizde fayda var.  
  • Meydanlarda gezerken size bir şeyler satmaya ,  yılan ve maymun oynatıcılarına dikkat edin  . Yanınızda bozuk para bulundurun.
  • Dönüşünüzde Marakeş'ten trenle tekrar Kazablankaya gitmek durumundaysanız eğer sabah erkenden yola çıkmaya bakın çünkü tren saatleri arasında 4-5 saatlik bir zaman dilimi var. Biz nasılsa saatte bir olur düşüncesiyle geç çıkmıştık ve sonuç: uçağın kaçırılması:)
  • Taksi kullanırsanız mutlaka pazarlık yapın. .













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UZAKDOĞUDA İLGİNÇ BİR RESTORAN💩

BANGKOK GEZİ REHBERİ VE AYUTTHAYA ANTİK ŞEHRİ