KUALA LUMPUR BATU CAVES




BATU CAVES 




Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'a geldiğinizde ilk olarak görülmesi gereken yerlerden biridir. Batu Mağaraları tapınak kompleksi yerden neredeyse 100 metre yüksekte yükselen üç ana mağaradan oluşur. Temple Cave, Dark Cave ve Art Gallery Cave bu üç ana mağaradır. Mağara Hindular için önemli bir ibadet merkezidir ve dünyadaki en büyük hindu tapınağı olarak bilinir.

Batu Cave'in hemen girişinde bulunan Lord Murugan heykeli Nepaldeki  kailashnath mahadev statue den sonra ikinci en büyük hindu heykelidir. Heykelin yapimina 2004'de başlanmış ve heykel 2006'da bitirilmiştir. Heykelin yüksekliği 42.7 metredir ,dış kaplaması altınla yapılmıştır.  



temple cave içindeki devasa delik


Mağaraya şehir merkezinden kalkan trenle 30 dakika kadar süren  yolculukla ulaşabilirsiniz ya da taksi kiralayarak da aynı sürede varmanız mümkün . Batu Mağaralarının adını ilk duyduğum da şehir merkezinin çok dışında bir yerde hayal etmiştim . Aklımdaki yolculuk süresi en az 2 saatti fakat 30 dakikalık bir mesafede olduğunu duymak bana büyük bir sürpriz olmuştu.




İlk bakışta bile insanı büyüleyen bu mağarayı ziyaret etmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Göze almanız gerken tek şey Kuala Lumpur'un insanı kavuran sıcağında 272 dik basamağı göze alıp tapınağa çıkmak  ama merak etmeyin merdivenleri tırmanmaya başladıkça ondan bile keyif alıyorsunuz çünkü siz merdivenleri çıkarken size onlarca maymun eşlik ediyor. Genel anlamda zararsız ve yemek meraklısı olan bu maymunları fıstık ve muz vererek besleyebilirsiniz fakat beslerken yine de temkinli olmak da fayda var geneli zararsız olsa da bazıları üstünüze atlama ve saldırma eğiliminde olabiliyor.  Fıstıkları dilerseniz yanınızda getirebilirsiniz ya da tapınak içerisinde bu fıstıkları satan kişilerden  alabilirsiniz . Ben satıcıyı bulamadığım için başka bir turistten almıştım. 

anne maymun ve yavrusu :)


Ayrıca yakın zamanda yaptığım seyahatte tapınağın içerisinde birtakım inşaat ve düzenlemeler yapılıyordu. İlk girişte bir amca bağıra çağıra bize içi kum dolu kovaları tapınağa doğru taşıttırmaya çalışmıştı. Gördüğü bütün turistlere ikişer ikişer kovaları kilitledi. Eğer yine amcayı görürseniz kendinizi taşımak zorunda hissetmeyin. Ha içinizden çok yardım etmek geliyorsa orası başka:)




Temple Cave içinde tapınakta ibadet eden çok sayıda Hindu görebilirsiniz. Hatta ibadetlerine bile katılabilirsiniz. Kendinizi onların kültürüne daha yakın hissetmek ve farklı bir şey yapmak adına aksesuar olarak alınlarına yaptıkları bindi adı verilen şeyi siz de tapınağın girişindeki kaplardan alarak alnınıza sürebilirsiniz. Korkmayın boya kalıcı bir şey değil, siz hiç yıkamasanız bile bir süre sonra sıcaktan kendiliğinden akıp gidiyor.

benim küçük arkadaşım :)

272 basamağı tırmanıp yukarıda hindu tapınağını gördükten sonra merdivenlerden aşağıya inerken sağ tarafınızda Dark Cave i göreceksiniz. eğer macerayı seviyorsanız burası tam size göre çünkü mağara içerisinde başınızda kaskınız, elinizde  fenerinizle tam 40 dakika boyunca yürüyorsunuz üstelik yalnız da değilsiniz. İçeride size profesyonel rehberiniz dışında  yarasalar, akrepler ve örümcekler eşlik ediyor. Maceranın dozunu arttırmak isterseniz mağarada kalış sürenizi 1-2 saate kadar çıkarabilirsiniz. 40 dakikalık tur için 35 ram ödüyorsunuz. Çok bir yoğunluk olmadığı için  önceden rezervasyon yaptırmanıza gerek yok.  Tek yapmanız gereken tur süresince başınıza bir şey gelmesi halinde sorumluluğun siz de olduğunu beyan eden bir belge imzalamak ve turun risklerini kabul etmek. Mağaraya girmeden önce içeride karşılaşabileceğiniz hayvan türlerinin neler olduğunu sergilenen  cam kavanozların içinde görebilirsiniz.



Ben arkadaşlarımı ne yaptıysam ikna edemedim . Kavanozdaki akrepleri ve imzalanan kağıtları gördükten sonra saniyesinde vazgeçtiler fakat yine de turu satın alan pek çok turist vardı. Bir daha Kuala Lumpur'a gelirsem ilk yapacağım şey merdivenleri koşarak çıkmak ve Dark Cave 'e girmek olacak:)  Dark Cave'e girmeyi düşünüyorsanız da,  koluma bir şey değdi ,bacağıma bir şey değdi diye iki dakika da bir zıplamak istemiyorsanız  kıyafet olarak vücudunuzu açıkta bırakmayacak şeyler giymenizi tavsiye ederim . Aynı tavsiyem tapınak ziyareti için de geçerli . Giysiniz uygun değilse girişten kiralamak durumundasınız.

art gallery cave girişi

Art Gallery Cave 15 dakika içinde gezip çıkabileceğiniz büyüklükte bir  yer .
İçerisindeki heykeller tahminimce balmumundan yapılmıştı ve tam olarak ne anlatmak istediklerini dakikalarca uzun uzun bakmama rağmen anlayamamıştım. İçeri de herhangi bir  bilgilendirme yazısı da yoktu. Görüp de anlam veremeyecekleriniz dışında bolca birbirleriyle savaşan heykel gruplarını görebilirsiniz.



  

Art Gallery Cave içinde 5 ram ödeyerek bilet alabilirsiniz fakat mutlaka görmeniz gereken bir yer diyemeyeceğim hatta daha çok anlam veremediğiniz bir yer olacak. Batu Caves mağaraları gezisi için gidiş dönüş birlikte 4 saat yeterli olur .





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MARAKEŞ GEZİLECEK YERLER

UZAKDOĞUDA İLGİNÇ BİR RESTORAN💩

BANGKOK GEZİ REHBERİ VE AYUTTHAYA ANTİK ŞEHRİ